Witold Stypa

Witold Stypa er født i 1951 i Polen, og er uddannet ved Kunstakademiet i Krakow, hvor han efter sin uddannelse også virkede som lærer, i 1985 rykkede jan teltpælene op og flyttede til Berlin, hvor han siden har boet på Prenzlauer Berg.

Stypa har slået sit navn fast som avantgardekunstner med sine stærke koloristisk-ekspressive oliemalerier med spændende lag-på-lag teknik, objekter, installationer og skulpturer. Han arbejder desuden med multimediefilm med blandede teknikker og med musik af bl.a. landsmanden Penderecki og kinesisk kompositionsmusik.

Witold Stypa, som kommer til Augustenborg oven på en nylig flot udstilling med store lærreder og installationer på et af de førende gallerier i Jordan Han har udstillet i en lang række lande uden for Polen og Tyskland, og i Berlin er han efterspurgt som udsmykkende kunstner på store indretninger af både offentlige og private virksomheder.

Witold Stypa tilhører ikke nogen bestemt kunstretning, men er derimod ophavsmand til en kosmoreal erkendelse, hvorfor han kalder sit arbejde og sit værksted Museum Kosmoreal – Museum of Future – Of the nonreferential.

Hele Stypas virke er præget af hans søgen efter det skjulte, det ukendte. Stypa er nærmest metafysiker og bevæger sig frit mellem kvantefysik, det

flerdimensionelle og spirituelle. En iagttagelse af og systematisering af det, som ikke umiddelbart lader sig erkende.

Den kosmoreale iagttagelse helt ud til intuitionens og tænkningens grænse er det intuitive fundament for Stypas værker.