Om Andy Warhol

Andy Warhol var popkunstens ubestridte største navn. Ideen bag popkunsten var – ganske som med popmusikken – at skabe en kunst for den brede offentlighed. Men da den blev skabt af en kunstelite, lykkedes dette kun delvist.

Popkunsten hentede sine motiver fra hverdagen og den moderne industri. Da disse havde masseproduktionen i højsædet blev massefremstillingen derfor et af popkunstens kendetegn. Ofte var det ideen og ikke det frembragte, der var det centrale. Dermed var det selve kunstneren og ikke produktet, der var kunstværket.

Personen
Oplysningerne om Andy Warhol, før han blev kendt, er lidt usikre. Dette skyldes primært, når han selv fortalte om sin fortid, berettede han en ny historie hver gang. Engang han blev spurgt om, hvorfor han gjorde dette, svarede han, at han aldrig kunne huske, hvad han havde sagt de foregående gange.

Det menes imidlertid, at han blev født i Pittsburgh i 1928. Mere sikkert er det derimod, at han døde af et hjerteanfald 22. februar 1987 på et hospital i New York.

I 1949 var Warhol flyttet til The Big Apple. Der havde han fået arbejde som reklametegner. Som følge af hans gode evner på dette område fik han både stor anerkendelse og en anselig indtægt via sit job. Men Warhols hoved var fyldt med ideer, og han ønskede ligeledes at blive en kendt person. Derfor skiftede han til en karriere som kunstner.

Af udseende lignede Warhol lidt af en karikatur. Hans hår (paryk) var lyst og ledte tankerne hen på en dum blondine. Samtidigt var han sky, kølig og fåmælt, hvilket gav ham en aura af mystik.

Ofte virkede Warhol fraværende. Hans personlighed var næsten overdrevent selvudslettende. Selv sagde Andy Warhol: Se på mine billeder, se mine film. Det er den, jeg er. Der findes intet bagved.